حماية درنات البطاطا من التعفن الجاف بالعلاج الوقائي ومدى صلاحيتها لعمل الجبس


     وزير علي حسن١، رجب ابراهيم حميد ٢، و صالح علي فقي٢

١  کلية الزراعة، جامعة دهوك،    ٢ المعهد الفني/ دهوك



 Abstract 
C and 80 — 85 % Curing of potato tubers c. v. " Clauster " was investigated at 15,20 RH for periods 7, 14 and 21 days , after wounded and inoculated with Fusarium solani , in addition to evalution their validity for chips processing . Results indicated that the curing of tubers showed a significant reduction in the weight C for 14 — 21 days , loss and dry rot incidence , although it's susceptibility when treated at 20 No effects were detected on dry weight and total soluble solids ( Tss) . However net percent C for 21 days ,since their turbers had the of chips / tubers were increased when applied at 15 highest content of dry matter . Quality of chips influenced by Tss content, therefor . the lowest Tss percent gave the better chips . 


References
1-Savor,J. and Macek, J. Investigations on the causal fungi (Fusarium spp.)of the dry rot of potato tubers in slovenia. Mededelingen-Faculteit-Universiteit(Belgium) 1994, 59 (3a),885-894. 
2- Al-Jebori , M. k. , Asker , H.M. , Harney , M. N. , Al-Ani , A.M. . The influence of curing conditions on weight loss and decay of potatoes during 
٣-العاجل ، عصام هاشم، ١٩٨٥ استعمال اشعة کاما و تاثیرها علی دودة درنات البطآطا و تقلیل التزریع اثناء الخزن. رسالة ماجستیر مقدیمة الی کلیة الزراعة جامعة بغداد.
٤-العانی، عبداللە مخلف، ١٩٨٦، دراسة فقدان الوزن فی البطاطا بعد الحصاد تحت الىروف العراقیة فی مطقة القائیم. المجلة العراقیة للعلوم الزراعة (زانکو) مجلد (٤) العدد (١) : ١٠٨ - ١١٥.
٥-السامرائی، عبد الحمید احمد، عبدالقادر اسماعیل السنبل، بتول محمود العانی ، ایمان جورج برایا. ١٩٨٩. نوعیة و حاصل رقائق البطاطا المقلیة و تاثیرها بالتداخل بین درجة حرارة الخزن و الصنف مجلد معرض البحوث العلمیة الثانی ، فندق الرشید، بغداد ١ - ٣ تشرین الاول ١٩٨٩. 
6-Theron, D.J. and Holz, G.. Effect of temperature on dry rot developmen of potato tubers inoculated with different Fusarium Potato Research 1990 ,33,107-117. 
7- Harris,P .M. 1992. The potato crop:The scientific basis for improvement. 2nd ed. London: Chapman &Hall. 700 pp. 
٨- الجبوری، محمد قاسم منهل نحش حامی . ١٩٨٥. تاثیر المواد المانعة للنتح علی تزریع و فقدان وزن درنات البطاطا تحت ظروف الخزن البرد والتسویق . مجلة البحوث الزراعیة المواد المائیة. مجلد (٤) العدد (٤) : ١٠٣ - ١١٦
9- Snowdom, A. L. .Acolour Atlas of post —harvest Diseases & Discorders of Fruits & Vegetables. 1991, 2, 416 Vegetables.