A study of the effect of replacing part of the soybeans in the diet of bean, chickpea and rice slurry in the diet of laying hens on the characteristics of egg production.

Authors

  • Khasraw Abdullah Ali Department of Animal Production, College of Agriculture, University of Sulaimani, Kurdistan Region, Iraq. Author
  • Shwan Omer Ahmed Department of Animal Production, College of Agriculture, University of Sulaimani, Kurdistan Region, Iraq. Author
  • Saman Abdulmajeed Rasheed Department of Animal Production, College of Agriculture, University of Sulaimani, Kurdistan Region, Iraq. Author

DOI:

https://doi.org/10.17656/jzs.10020

Keywords:

Soybeans, Beans, Diet, Egg Production, Hens

Abstract

This study was conducted on 16,000 laying hens distributed into four groups, the Qarna group and three other groups in which it was decided to replace part of the soybeans with green beans, chickpeas and rice slurry.
The effect of these substances on the following characteristics has been studied:
Number of eggs, egg production %, average egg weight, average daily feed consumption per chicken, average feed consumed per egg, average body weight and mortality percentage from week 23 to week 32 of the mother. The results showed that there were no significant differences at the level of probability 5% and 1% among the four treatments in relation to the number of eggs, egg production %, while the differences were significant at the level of probability 1% in relation to the amount of feed in the treatment in which chickpeas were used.

References

١- الجنابي، سعدون محمد رشید، ١٩٨٢، فصل و دراسة خواض مثبط أنزیم التربسین في الباقلاء، رسالة ماجستیر، کلية الزراعة و الغابات - جامعة الموصل، صفحة ٦٢-٧١.

-Ahmed, S. O. and H. Y. Al-Kassab, 1983, "Heritability Estimates and Genetic Correlation Among Several Egg Production Traitis of Nativ Iraqi Turkeys", Veterinarski Archive, Zagrib, Vol. 53, P. 131-137.

٣-الخواجة علی کاظم، عبداللە البیاتي، سمیر عبدالاحد، ١٩٧٨، الترکیب الکیمیاوي و القیمة الغذائية لمواد العلف العراقية، المٶسسة العامة للتثقیف و الارشاد الزراعي - بغداد، الطبعة ، صفحة ٣ - ١٠.

٤- العزواي، اسماعیل ابراهیم، رضا جواد الزجاجي، ١٩٧٨، تربية الدواجن، مطبعة العلاء - بغداد ، الطبعة الثالثة، ضفحة ٢٠٨-٢٠٩.

٥-الکسار، علي محمود عامر، ١٩٨٢، استخدام نسب مختلفة من الشعیر و الذرة البیضاء محل الذرة الصفراء في علائق فروج اللحم ، رسالة ماجستیر، کلیة الزراعة - جامعة بغداد ، صفحة ٨٦- ٩١.

٦-حسن، یونس عدنان، شوان عمر احمد، محمود احمد محمد، ١٩٩٠، تحدید العمر الامثل للا ستفادة من الشعیر بدل الذرة الصفراء و تأثیرە علی الصفات الانتاجية الفروج اللحم، المٶتمر العلمي الثاني للتعلیم التقني - بغداد، صفعة ٣٤-٤٢.

-Snedecor, C. W. and G. Cochran, 1967, Statistical Method, Iowa state university USA, Press Ames, Iowa, P. 124-131

-Kakad, M. , L. N. Sinens and I. B. Liener, 1969, " An Evaluation of Nutural Vs. Synthetic Substractes for Measuring the Antitrytic Activity of Soybean Sampels", Ceral chin , Vol.46, P.518.

-Titus, H. W. and J. C. Fritz, 1971, the Scientific Feeding of Chickens, INC, Danville, Illinois USA, Fifth Ed. , PP. 147-164.

١٠-ناجي، سعد الحسین حامد عبدالواحد احمد، ١٩٨٥، انتاج الدواجن و مشاریع فرج اللحم، دار التقني للطباعة و النشر - بغداد، الطبعة الاولی، صفحة ١١٢-١١٥.

- Official Method of Analysis, 1975, Association of Official Analytical Chemists (A.O.A.C.), Washington, DC, Ed. 12th, P. 83.

-Euribrid, B. V. , 1986, Production Information on Hisex Brown Layers, Netherlands, P. 1-6

- Technology for Increasing Food Production, 1978, Food and Agriculture Organization of United Nations, Roma-Italy, P. 312

Published

1997-05-01

Issue

Section

Articles

How to Cite

A study of the effect of replacing part of the soybeans in the diet of bean, chickpea and rice slurry in the diet of laying hens on the characteristics of egg production. (1997). Journal of Zankoy Sulaimani - Part A, 1(1), 106-115. https://doi.org/10.17656/jzs.10020